Kaj vse je vesolje?

V mesecu aprilu smo sodelovali na kreativnem natečaju z naslovom »Kaj vse je vesolje?«, ki ga je organiziralo podjetje UHO. Namen natečaja je spodbujanje kreativnosti, timskega dela in krepitev pomembnosti trajnostnega razvoja okolja. Ustvarjali smo iz naravnih materialov in odpadne embalaže, ki jo je možno reciklirati.

Zavihali smo rokave in se lotili dela. Najprej smo se vprašali, kaj sploh je vesolje, kaj o vesolju že vemo, kaj vse nas o vesolju zanima … V knjižnici smo si izposodili veliko knjig o vesolju. Posebno zanimanje so v nas prebudili planeti. Pogledali smo, kateri planeti sestavljajo našo osončje.

Iz zamaškov, ki smo jih pobarvali v rumeno, smo naredili Sonce. Planete smo naredili s tehniko »kaširanja« na balone. Uporabili smo odpadni časopis in lepilo. Vsak učenec je izdelal en planet, saj je skupaj sodelovalo 8 učencev. Merkur, Venero, Zemljo in Uran smo naredili iz ostankov različnega odpadnega blaga. Saturn smo naredili iz kombinacije odpadnega blaga in odpadnega papirja, v katerega so zaviti filtri čaja. Mars smo naredili iz odpadne folije Coca Cole. Jupiter je sestavljen iz vate, pobarvane z rdečo tempero, in odpadnega blaga. Zadnji planet, Neptun, sestoji iz odpadne folije, v katero so bile zavite otroške plenice. Naravni satelit, imenovan Luna, je narejen iz odpadne aluminijaste folije jogurta. Našo postavitev osončja smo nalepili na odpadni karton, ki smo ga ovili v vrečko za smeti in okrasili z belo tempero. Tirnice, po katerih potujejo planeti, smo naredili iz odpadne vrvice.

Ob tem smo se zamislili, koliko odpadkov človek proizvede v svojem življenju. Strinjali smo se, da je vsak od nas odgovoren za okolje, v katerem živimo.

Aleksandra Bolčević in učenci OPB 1.−3. razreda

(Skupno 743 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost