Rastem s kulturo

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom je v šolski knjižnici zazvenela slovenska himna, Prešernova Zdravljica in naznanila začetek proslave v počastitev državnega praznika, Prešernovega dne ali slovenskega kulturnega praznika. Njen začetek je bil hkrati uvod v naš dan dejavnosti z naslovom Rastem s kulturo.

Otroci so povedali, da nas kultura spremlja od rojstva do smrti in je vse, kar človek goji in ustvarja. Kultura smo mi vsi, naš narod, naša domovina in naša zgodovina.

Spletli smo venček iz likovne, besedne in plesne umetnosti. Dva učenca sta v vlogah Ivane Kobilce in Ivana Cankarja sošolcem približala slikarkino in pisateljevo življenje ter njuno ustvarjanje.Predstavniki folkorne skupine iz KUD-a Lojzeta Avžnerja z Zgornje Ložnice pa so z otroškimi igrami in folkornimi plesi učence popeljali v minuli čas, v vaško okolje in jim pričarali načine druženja ter zabave brez televizije, telefonov in računalnikov.

Po proslavi so se vsi učenci vključili v dve plesni in eno likovno delavnico. Po uri in pol ročnega in ritmičnega ustvarjanja so se skupine predstavile. Najmlajši so ob zvokih harmonike glasno in prepričljivo zapeli in zaplesali Židano marelo. Likovna skupina, v kateri so bili večinoma fantje, in to najstarejši, so pokazali svoje pisane dežnike. Z njimi so se ob spremljavi Čukov sprehodili po »modni pisti«, eni kot pravi manekeni, drugi pa sramežljivo skriti za dežniki. Druga plesna skupina pa se je pod vodstvom folkloristov igrala s klobuki, Lepo belo lilijo, zaplesala Lepa Anka kolo vodi in folklorni ples Rašpla.

Nazadnje smo se vsi posladkali s suhimi hruškami iz Cankarjevega peharja ter za zaključek kulturnega dne še vsi zaplesali polko.

Učenci so odhajali v sončen četrtkov dan zadovoljni in prešerno razpoloženi, ker niso bili samo opazovalci lepega kulturnega dogodka, temveč njegovi soustvarjalci. Tudi učitelji smo občutili zadovoljstvo, ker nam je uspelo otrokom približati in vzbuditi spoštovanje do kulturne dediščine, ki je vir današnje kulture in vsega lepega. To bo ostal naš cilj tudi v prihodnje, saj nam je mar za slovensko kulturo, ki je naše življenje in naša prihodnost.

 

učiteljici Darinka in Silva

(Skupno 1.204 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost