Postopno odpiranje šol

Spoštovani starši, rejniki, skrbniki.

Po sprostitvi določenih omejitev in ukrepov v zvezi z epidemijo koronavirusa se pripravlja tudi postopno odpiranje šol.

Še vedno je mnogo informacij, ki se dnevno spreminjajo. Ministrstvo za izobraževanje skupaj z zdravstveno stroko, predvsem z NIJZ – Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, pripravlja vse potrebno za postopno odpiranje šol. V vsaki odločitvi je na prvem mestu skrb za zdravje otrok in zaposlenih. Pripraviti je potrebno pogoje, da se vzgojno izobraževalni proces vzpostavi v varnem okolju. Ministrica je v svoji izjavi dala informacijo, da se predvidoma 18.5. odprejo vrtci, osnovne šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami. Osnovne šole se odprejo za učence prvega vzgojno izobraževalnega obdobja, od 1. do 3. razreda, za učence, ki so učno neuspešni in se jim bo nudila učna pomoč ter možnost za preverjanje znanja in pridobivanje pozitivnih ocen. En teden kasneje se vključijo v šolo 9. razredi.

Šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami vključujejo najbolj ranljivo skupino naše družbe, katerim ministrstvo za šolstvo in zdravstvena stroka namenjata posebno pozornost. Pri pripravah na odpiranje teh ustanov je potrebna še večja previdnost. Mnogi otroci imajo večje zdravstvene težave, kronične bolezni in so še dodatno ogroženi. Za te šole in zavode, med katere spadamo tudi sami, bodo pripravljena posebna navodila.

Ministrstvo za šolstvo intenzivno pripravlja navodila, kdaj bi bili dovolj pripravljeni, da se šole lahko odprejo in kako uskladiti zahteve NIJZ za varno okolje z drugimi rizičnimi dejavniki. Pripravljajo navodila, kateri otroci bi se vključili v šolo. Šolo bomo lahko odprli šele takrat, ko bo zagotovljeno dovolj varno okolje in dana jasna navodila, kako naj poteka vstop v šolo, kako naj poteka organizacija pouka, da se skupine otrok ne srečujejo in ne prihaja do medsebojnih stikov, kako urediti uporabo sanitarij, urediti prehrano. Zagotovi je potrebno dovolj kadra, ki bo skrbel za sprotno razkuževanje šole, organizirati prihod otrok v šolo, glede na to, da so javni prevozi omejeni, v šolskem kombiju pa učenci v tesni bližini. Na veliko vprašanj je potrebno natančno dogovoriti in na te odgovore še čakamo.

Učitelji in vodstvo šole se zavedamo, da je za družine postala ta izoliranost velika obremenitev in da je zares težko. Želite si, da bi učenci spet lahko prišli v šolo, hkrati pa postavljate zdravje vaših otrok na prvo mesto. Prav tako se ravna ministrstvo in tako razmišljamo tudi mi.

Sporočam vam, da moramo vsi počakati na odločitve NIJZ in ministrstva za šolstvo. Ko bomo dobili navodila, kako naj pripravimo šolo in kako naj organiziramo pouk, kateri oddelki se bodo lahko vrnili, bomo temu sledili in se potrudili po svojih najboljših močeh.

Vse uradne informaacije bomo sproti objavljali na spletni strani šole.

Bodite dobro in ostanite zdravi.

Ravnateljica, Klavdija Fridrih Gošnjak

 

Opredelitev zdravstvenih omejitev za otroke in dijake v času sproščanja ukrepov glede epidemije SARS – 2 – CoV

(Skupno 618 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost