Od plesa čebel do zajtrka v kozarčku

V petek, 15. 11. 2019, smo obeležili dan slovenske hrane. Letos smo ga prvič izvedli v obliki naravoslovnega dne. Osrednji dogodek dneva sta bila samostojna priprava pogrinjka ter tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci in učitelji smo zajtrkovali skupaj in v svečanem vzdušju. V ozadju nas je prijazno božala pesem Čebelar. Na domač kruh smo si namazali maslo in med, popili mleko ter se posladkali z jabolkom. Vsa živila so bila ekološka.

Nadaljevali smo z obiskom čebelarke, naše učiteljice Katje ter gospe Karmen, ki nam je predstavila mlečne izdelke s svoje kmetije. Seveda smo lahko vse poskusili in že dodobra nasitili naše želodčke.

Sledile so različne delavnice. Učenci 1. – 4. razreda so spoznali čebelico Medko in življenje čebel, nato so izdelali čebelo s svojim obrazom. Učenci 5. razreda so izvedli anketo o zajtrkovalnih navadah naših učencev ter naredili njeno obdelavo, hkrati pa so izdelali tudi piramido gibanja. Učenci 5. in 8. razreda so pripravili tradicionalni slovenski zajtrk v lončku, učenci 7. in 9. razreda pa so raziskovali motnje hranjenja.

V posebnem programu so spoznali in se naučili ples čebel, izdelovali so svečke iz čebeljega voska ter spekli slastne medenjake.

Drug drugemu smo ob koncu dneva dejavnosti predstavili, kaj smo počeli in ugotovili, da smo preživeli dan z ogromno zanimivimi vsebinami in okusnimi dobrotami.

 

Zapisala Kristina Višaticki

(Skupno 633 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost