MinkaTur

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo sodelovali v projektu Turistične zveze Slovenije z naslovom Turizmu pomaga lastna glava. Pripravili smo turistično nalogo, kjer smo podrobno opisali našo pot.

Nalogo smo si z zastavili tako, da bi zanimivosti, ki jih želimo predstaviti turistom najprej raziskali, opredelili prevladujoče čutilo, pripravili dejavnosti za prebuditev čuta ter vse predstavili na premičnih tablah.

V nalogi smo skušali spoznati »počasni turizem« (slow tourism) in ga uporabiti pri predstavljanju turističnih znamenitosti Slovenske Bistrice za ljudi s posebnimi potrebami. Naša pot se imenuje »Minkatur – Potujemo z znanimi Bistričani« in povezuje pet področij v Slovenski Bistrici: našo šolo (OŠ Minke Namestnik-Sonje) – športni park – mestni park – grad – knjižnico dr. Josipa Vošnjaka. Na vsaki izmed petih turističnih točk je predstavljena ena znana osebnost, ki je to področje zaznamovala. Na vsaki točki bodo za goste pripravljene delavnice za vsako izmed petih čutil: vonj, vid, tip, sluh, okus. Za vsako točko bo pripravljena tabla z nekaterimi informacijami o področju in znameniti osebnosti. Vključenih je pet učencev. Vsak bo predstavil svoje področje.

Z nalogo smo skušali približati turistično dejavnost tudi osebam s posebnimi potrebami in tako pomagati pri bolj vključujoči družbi v Slovenski Bistrici.

Za takšno temo naloge smo se odločili ker:
– mislimo, da so osebe s posebnimi potrebami prevečkrat na stranskem tiru – tudi v turizmu,
–  imamo v Slovenski Bistrici turistom veliko za pokazati in
–  nam je všeč ideja učiteljev o počasnejšem turizmu.

Zakaj »slow tourism«?
– Ker imamo tudi sami raje počasnejši tempo učenja. Takšen, ki je prilagojen nam.
– Ker omogoča ustrezno koriščenje časa, odpravo stresa, ki ga povzroča hiter tempo našega življenja.
– Ker omogoča gostom, da se povežejo s sabo in z vsem, kar jih obdaja.

Pomemben nam je čas – dobro se bomo časovno organizirali. Počasnost  – manj je več. Dati želimo manj informacij, ki pa so bolj kakovostne. Radi se družimo z drugimi in širimo svoje ideje.  

 

no images were found

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost